lördag 3 oktober 2009

Blondiner i dubbla doser


Blondiner i dubbla doser
Undertitel: En gör livet värt att leva - två kan göra det till ett helvete...
Originaltitel: Take 2 Blondes
Översättning: Tora Bergengren
Omslag: Tage Jørgensens Tegnestue
Tryck: Elanders Boktryckeri Aktiebolag, Kungsbacka 1977
Tidigare utgiven 1969

"Trubbel är något som alla människor kan råka ut för, men Hank Janson är som en magnet och drar det till sig i dubbla doser. När han i ett livsfarligt uppdrag på Irland råkar ut för två vackra, varmblodiga och farliga blondiner - då har han fått mycket mer trubbel på halsen än till och med Hank Janson tycker är lustigt..."

Efter ett oväntat kort uppdrag på Irland för The Chronicles räkning beslutar Hank Janson att stanna kvar och semestra lite. The Chronicle har som alla andra tidningar värda namnet en representant i Dublin. I detta fallet är det tidningsmogulen och affärssnillet Patrick Blaney som håller i trådarna. Blaney är även välsignad med en blond och vacker dotter - Kathie Blaney - som Janson beskriver »hon hade en figur som måste ha blivit formad av en som visste vad kvinnor användes till». Kathie och Hank spenderar ett par underbara dagar ihop, men idyllen spricker när Hank en dag ser två av Chicagos värsta förbrytare föra iväg en kvinna från ett flygplan till en väntande bil.

Förbrytarna i fråga är inga mindre än Knogjärnet och Skakis. Knogjärnet är en stor, grov och hård man vars favoritattiralj är ett knogjärn av massiv mässing. Janson beskriver honom som en artist; en man kapabel att bryta ben, misshandla och lemlästa. Men alltid tillräckligt för att offret skulle hämta sig och tillbringa resten av livet som ett vrak på gravens rand. Skakis specialitet är en kniv. Med denna kan han på trettio sekunder förvandla en vacker kvinna till en gammal häxa.

Givetvis beslutar Janson att undersöka vad två busar som dessa gör på Irland.

En smutsig historia kantad av kidnappning, giriga skurkar och guldsmuggling tar nu sin början. I »Blondiner i dubbla doser» får vi se Janson verkligen sättas på prov när han står inför en av sina svåraste utmaningar någonsin.

Boken beskriver skickligt en mängd färgstarka karaktärer så som den alkoholiserade läkaren Ryan, tjuvjägaren Gerry och den undersköna Alison. Den annars så självständiga Hank Janson får i detta äventyr använda sig av samarbete för att klara skivan.

»Blondiner i dubbla doser» är ett stycke högoktanig underhållning som varmt rekommenderas till läsekretsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar