fredag 9 oktober 2009

Lotusblomman


Lotusblomman
Undertitel: USA hotas av en nationalkatastrof
Originaltitel: Deadly horse-race
Översättning: Tora Bergengren
Omslag: Tage Jørgensens Tegnestue
Tryck: Elanders Boktryckeri Aktiebolag, Kungsbacka 1977
Tidigare utgiven 1969

"Stora mängder heroin skeppades in på okända vägar och såldes till underpriser. USA fick dagligen tusentals nya narkomaner. Polisen, FBI, till och med maffian stod maktlös inför den kinesiska narkotikaorganisationen som skoningslöst riktade ett dråpslag mot det amerikanska samhället. Mord, tortyr, utpressning och förödelse följde i spåren. Om inte något gjordes snabbt kunde resultatet bara bli ett - total undergång. Är Hank Janson mannen att förhindra en katastrof?"

Här har vi en av de böckerna av Hank Janson som behandlar internationella knarksyndikat, kommunister och agenter. Intrigen tar sin början när Janson publicerar en avslöjande artikel om att Chicagos maffia kallat till krismöte. Maffian har fått en tuff motståndare: kommunistkina. Med österländsk listighet skeppas heroin in från Asien och bokstavligt talar flödar in på den amerikanska marknaden. Tack vare heroinets oslagbara pris och finaste kvalité står både maffian och polisen lamslagen inför situationen.

Som moteld kopplar polisen in den nationella Narkotikabyrån. Maffiaklanerna däremot, slår sig ihop med knarkveteranen »Lippe the Fix» som stark ledare. Detta blir startskottet för en serie händelser som leder till mord, misshandel och ett bittert krig mellan hårda gangstergäng.

Mitt bland allt detta står Hank Janson som navet i hjulet. Hanks långa karriär som tidningsman har gett honom ett ovärderligt kontaktnät i alla samhällets lager. I »Lotusblomman» ser vi honom dra i varje möjlig och omöjlig tråd för att följa och rapportera om gangsterkriget. I synnerhet får läsaren träffa den gamla bekanta Hugh Manly från WASP samt stifta bekantskap med miss Lotus Yasmin.

Hugh Manly har tidigare setts i t.ex. Hank Jansons »Brudar och bomber» och är chef för organisationen WASP - »World Association for Scientific Progress». WASP är en organisation som kopplas in vid internationella specialärenden. Den består av världens samlade skarpa hjärnor med spjutspetsteknologi till sitt förfogande.

Miss Lotus Yasmin är en specialagent som genom sin permanenta placering som callgirl i Chicagos kinesiska distrikt har bra insikt i den kinesiska maffian. Hank beskriver henne som "den utsökta frukten av en stilig amerikansk marinofficer och den älskliga och intelligenta kinesflicka som han gifte sig med i början på fyrtiotalet. Lotus Yasmin är ett levande vittnesbörd om fördelarna med rasblandning".

Lotusblomman är en tämligen ointressant Janson. Handlingen är tunn som nyis och fångar aldrig riktigt läsaren. Akronymer och agentnamn avlöser omotiverat varandra i ett rasande tempo: COI, WASP, Dope International, CHICOM och TUF är bara ett par exempel.

Det är inte förrän de sista tre kapitlen som boken blir riktigt bra. Slutstriden utkämpas av Hank och Lotus sida vid sida och en av bokens starkaste scener utspelar sig just här. Med kirurgisk precision beskriver Janson en desperat och hopplös situation - för att sedan låta den förvandlas till ett veritabelt cocktailparty för två - mitt under pågående eldstrid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar