lördag 24 oktober 2009

Kattens tass

Kattens tass
Originaltitel: Cat's Paw
Översättning: Bertil Larsson
Omslag: Tage Jørgensens Tegnestue
Tryck: Elanders Boktryckeri Aktiebolag, Kungsbacka 1979
Tidigare utgiven 1971

"Finns det något fridfullare än den engelska idyllen: en lugn by med kyrka, värdhus och pubar? Efter bara en kort stund i en sådan by ändrar Hank Janson uppfattning. Fyra hundar hade rivits till döds och man hörde ljudet av djungeltrummor. Det var så mycket som inte stämde. Och när som helst kunde en människa bli offret... Hank försökte hindra det!"

I böckerna från Hanks period som bosatt i England är ett rätt vanligt tema att äventyret utspelar sig i lantliga miljöer. Vi har bland annat sett vår tidningsman göra upp med banditer på Irlands landsbygd, besöka cocktailparty på engelska gods, leta efter sjunkna skatter utanför Helsingör - och nu konfrontera en dödlig jättekatt i en engelsk by!

Under en bjudning hos en gammal grevinna träffar Hank en kvinna vid namn Jean Perrin. Jean beskrivs som en späd varelse formad till en perfekt symfoni av kurvor och vackra proportioner. Efter att Hank skjutsat hem henne efter festen tar bokens intrig sin början. Familjen Perrins hund har hittats lemlästad av vad som förefaller vara ett stort kattdjur och Janson börjar nysta i fallet. Det visar sig att byn där familjen Perrins är bosatt några år tidigare varit på löpsedlarna på grund av problem med en jättekatt.

Ett av byns värdshus blir Hanks bas när han undersöker mysteriet. Undersökningarna leder till möten med färgstarka karaktärer, nattliga konfrontationer med den dödliga katten och umgänge med den trafikstoppande skönheten Daly Pascoe. En av de intressantare karaktärerna i boken är den kärva före detta sjömannen Gunner Barnes. Hank och Barnes första möte slutar i ömsesidigt hat, men förvandlas snart till en stark vänskap mellan två män. Barnes blir en stark bundsförvant som orubbligt står vid Hanks sida när mysteriet med jättekatten tätnar.

»Kattens tass» är en otäck historia som visar sig ha sin lösning i Jean Perrins pappas bakgrund som officer i Afrika. När handlingen når sitt klimax får Janson och Gunner möta afrikanska riter mitt på den engelska landsbygden.

Ett speciellt intressant parti i boken är när Hank tillfälligt flyttar ihop med Gunner för att använda dennes stuga som bas. Hyran betalas i sprit - ett av de två männens gemensamma intresse och något de frikostigt konsumerar tillsammans. Även tidigare äventyr har bjudit på tillfällen där Janson inledningsvis varit fiende med en man för att sedan sluta fred och under flera dygn tillsammans hejdlöst inmundiga alkohol i en stuga.

»Kattens tass» rekommenderas varmt till de läsare som vurmar för Hanks engelska period samt önskar ett lite ovanligare äventyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar