måndag 5 oktober 2009

Scarred Faces

"Scarred Faces"
Författare: Stephen D Frances
Ursprungligen utgiven 1946 av Pendulum Publications.
Återutgiven 2004 av Telos Publishing Ltd i samlingsvolymen "When Dames Get Tough".

Detta är Janson-historia nummer 2, där vi möter handelsresanden Hank Janson när han sitter på ett hotell och håller på att avrunda sin lunch med en kopp kaffe samtidigt som han funderar på vem han kan sälja ett lass ansiktskräm till härnäst. In träder då en kvinna vars uppenbarelse knappt hunnit göra den församlade manligheten knäsvag innan hon dör under de mest gräsliga omständigheter.
Hank kan givetvis inte avhålla sig från att lägga sin alltför långa näsa i blöt. Hjärnan bakom dödsfallet visar sig vara en viss Hettie, troligen icke att förväxla med den Hettie vi redan mött i den första Janson!
Med denna novell möter vi den första men långt i från sista av sjuka sadister i Jansons universum. Hettie har den otrevliga vanan att i utpressningssyfte kompromettera högt uppsatta herrar med hjälp av unga vackra flickor. Hon har också den än mer otrevliga vanan att ha ihjäl sina mer eller mindre frivilligt rekryterade medarbetare genom att hälla frätande syra på dem när hon inte längre behöver dem.
På 32 blygsamma sidor hinner Frances antyda avsevärt av spänning och obehag, och vi kan bara drömma om vad resultatet blivit om han byggt ut idén till en hel bok. Senare kom också de två novellerna "Kitty takes the rap" och Scarred faces" att kombineras till "Gunsmoke in her eyes" (1949), men den har redaktionen inte fått tillfälle att studera närmare och vi kan därför inte uttala oss om resultatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar