lördag 12 september 2009

Hack i häl


"Hack i häl"
Originaltitel: The Liz Assignation
Översättning: Björn Fischel
Omslag: Tage Jørgensens Tegnestue
Tryck: Elanders boktryckeri Aktiebolag, Kungsbacka 1980
Tidigare utgiven 1971

"En dag steg en mycket vacker kvinna in hos Hank Janson. Hon hette Liz och hon behövde hjälp. Hennes dotter hade försvunnit. Liz man Glen tyckte det hela var dumt. Hank visste inte riktigt vad han skulle tro. Fallet verkade för enkelt. Men skenet bedrog. Rätt som det var hade han en popgrupp i hälarna och de törstade bokstavligen efter blod: Hanks!"

Hack i häl är ett av de äventyr som utspelar sig under Hanks period i London. Efter att ha lämnat Chicago och redaktionen på The Chronicle driver han firman "Speciella uppdrag AB". Hank blir kontaktad av en kvinna vid namn Liz Lysart. Hon behöver hjälp att spåra upp sin dotter som varit försvunnen sedan ett par veckor. Dottern - Jo Svenson - är en underskön halvsvensk, galen i vilda fester och dessutom tonårsnymfoman. Det visar sig att Liz är en toppödla med hög svansföring och givetvis nappar hon på Hanks "Jansonska charm". Efter att snabbt spårat upp Jo, som hamnat i arresten för snatteri, inleder Hank en komplicerat sexuell relation med modern Liz samt dottern Jo.

Middagar, cocktailpartys och dansklubbar avlöser varandra i en rasande fart och kryddas flitigt med avancerade beskrivningar av kärleksakten. Allt verkar alltså frid och fröjd. Givetvis ändrar detta sig då Liz man, tillika Jos styvfar, Glen kommer hem från en längre affärsresa i Amerika. Jo har ett slags incestuöst förhållande med sin styvfar och dyrkar honom som en Gud och allsmäktig härskare. När sedan Hank under ett cocktailparty blir tvungen att idka självförsvar mot Glen raseras tillvaron totalt för Jo. Familjen Lysart blir som förbytta; deras tidigare frikostighet av drinkar, sex och fester ersätts av en mardröm för Hank. Historien tar här en ny vändning och skildrar en nattsvart tillvaro för Janson. Nattliga anonyma samtal med ljud av pågående orgier, obehagliga brev och löften om blodsutgjutelse får vår reporter att ångra att han någonsin stiftade bekantskap med familjen Lysart. Boken når sitt rasande klimax när en homosexuell skummis, Gaylord, manager för popgruppen "De avskurna halsarna" kommer in i bilden. Gaylord och popgruppen är ute efter att döda Janson och allt pekar på att de arbetar på uppdrag av någon i familjen Lysart..

Hack i häl är kort och gott ett mästerstycke signerat Hank Janson. Läsaren får bland annat följa Hank i mer ovanliga situationer såsom spelandes golf, spisandes jazz samt popmusik och även i funderingar kring matlagning. Vi får se Hank värma knävecken med dans och givetvis också kyla sina handflator med kalla grogglas. Historien är tät, medryckande och häftig. Stundvis anas den nervkittlande stämning som självaste Stephen D Frances var så duktig på att frammana. Detta är ett verk som sannerligen bör finnas i var mans bokhylla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar