lördag 26 september 2009

Djävulsdykarna

"Djävulsdykarna"
Originaltitel: The Devil and the Deep
Översättning: Olof Nordh
Omslag: W. G. L. B.
Tryck: Uniprint A/S, Köpenhamn 1970

"Hank Janson får kännedom om en sjunken vikingaskatt vilket leder till att han riskerar livet på land, i luften och - under vattnet. Det blir inte någon trevlig sportdykning för att titta på fiskar. I undervattensvärlden väntar harpungevär och kontaktminor - för att inte tala om en mystisk farkost som försöker krossa honom. Det blir Lisa Petersens kännedom om Kattegatt och den danska kusten som räddar honom. Och Vicky... Man brukar säga »Ju vackrare, desto dummare«, men ifråga om Vicky så höll det gamla ordstävet alls inte streck."

Så lyder baksidestexten till Djävulsdykarna - en av de få Hank Janson som inte har ett omslag signerat Tage Jørgensens Tegnestue.

I Djävulsdykarna möter vi än en gång Janson som The Chronicles populära kriminalreporter. Hank kommer över ett par fotonegativ som visar en serie uråldriga pergament. Språket på pergamenten är främmande och en gammal alkoholiserad professor på dekis anlitas för att tyda dessa.

Negativen tillhör en ny stjärna på Chicagos gangsterhimmel och det dröjer inte länge innan redaktionen på The Chronicle blir varse att pergamentens innehåll är rena rama dynamiten. Ond, bråd död följer alla som handskas med fotonegativen, och det verkar som att någon skulle vilja se även Hank sex fot under jorden. Professorns efterforskningar visar att texterna talar om en förlisning av ett skepp för 1000 år sedan. Skeppet skulle ha varit fullt av skatter och sjunkit utanför Danmarks nordöstra kust.

Hank blir snart skickad till Danmark och en hisnande historia rullas ut för läsaren. Konkurrensen om den sjunkna skatten visar sig vara bokstavligt talat dödlig då amerikanska proffsgangsters är med i leken.

Vi får följa vår reporter i bekanta miljöer hämtade från det vackra Danmark. Janson beskriver träffsäkert Köpenhamn, Helsingör och den danska mentaliteten. Heta danskor, förlustelser på vräkiga båtar och medryckande undervattensscener får läsaren att inte lägga boken ifrån sig förrän den sista skälvande sidan är avverkad. När ridån slutligen gått ner sitter man nöjt leende och inser att man just läst ännu ett stycke klassisk Hank Janson - samt en gnagande längtan att besöka vårt frigjorda lilla grannland Danmark.

lördag 19 september 2009

Heta tips


"Heta tips"
Originaltitel: Prey for a newshawk
Översättning: Sture Biurström
Omslag: Tage Jørgensens Tegnestue
Tryck: Interbook, Falun 1975
Tidigare utgiven 1964

"Jag kände igen honom så fort jag fick syn på honom. Han satt vid sitt skrivbord av rosenträ och stirrade rakt på mig. I de hårda svarta ögonen fanns ett lätt förvånat uttryck.

Jag fäste mig vid hans välkammade hår och de vita tänderna som skymtade mellan halvöppna läppar. Spengler såg mycket bra ut. Intrycket förstärktes av den oklanderliga aftondräkten. Det enda som störde var en stor röd fläck på det bländvita stärkta skjortbröstet."

Heta tips tar läsaren till Hanks värld som kriminalreporter på The Chronicle i Chicago. Ett anonymt samtal till redaktionen får Hank att bege sig till vad som visar sig vara en purfärsk brottsplats. Gangstern och spelkungen Irwin Spengler har blivit mördad i sitt hem och sitter prydligt parkerad vid sitt skrivbord. Som om inte det fyndet vore nog finner Hank även en medvetslös kvinna i Spenglers hem. Efter att ha kvicknat till bedyrar kvinnan att hon inte känner till något om mordet. Polisen dyker snabbt upp och givetvis blir kvinnan föremål för polisens intresse. Hank anar dock att kvinnan är oskyldig och tar hennes parti när polisen sätter press på henne. Detta medför att även Janson blir betraktad som medskyldig och både han och flickan blir beordrade att följa med till polisstationen. Yrket som kriminalreporter har gett Hank insikt i den hårdkokta Chicagopolisens minst sagt tuffa förhörsmetoder. Efter en natt i förhörsrummet får man i bästa fall bara ett ordentligt kok stryk. I värsta fall kommer man ut i en likpåse. Under bilfärden mot polishuset tar Janson kontroll över situationen och lyckas tillsammans med flickan fly ur polisbilen. Detta är upptakten till en rafflande historia genom Chicagos undre värld; Janson måste rentvå både sitt eget namn och flickans genom att själv leta rätt på Spenglers mördare. Detta samtidigt som han måste hålla sig undan polisen.

Heta tips är en klassiker i bokserien av och med Hank Janson. Boken är stark, rivig och hård. Den visar upp en bister bild av Chicago. En stad där korrupta poliser, skrupellösa hallickar och giriga män styr. Inte ens The Chronicles redaktion slipper undan den mörka stämning som finns genom hela boken. Janson liknar tidningens tryckpressar vid vampyrer som girigt suger blod, ånger, hat och kärlek ur de som arbetar på The Chronicle.

Vi avslutar med en briljant passage från boken. Stycket är hämtat från när Hank förklarar för sin nyfunna dambekant varför han är så hårdkokt.

"Chicago är världens tuffaste stad och jag har sett den från dess värsta sida. Jag lever på att skriva om det där. Jag har varit bakom scenen hos balettflickor. Jag har varit i bordeller och jag har skrivit om vit slavhandel. Jag är tjugoåtta år. Jag känner alla slags fruntimmer från gamla söndagsskolelärarinnor med spetsiga näsor, långa kjolar och hårknutar ner till tonåriga nymfomaner som knappt lämnar sängen när de ska äta. Jag är härdad."

tisdag 15 september 2009

When dames get tough

"When Dames Get Tough"
Samling med 5 tidiga Hank Janson-noveller, varav troligen ingen utgiven på svenska.
Författare: Stephen D Frances.
Omslag: Reginald Heade.
Utgiven 2004 av Telos Publishing Ltd.
Titelnovellen ursprungligen utgiven 1946 av Pendulum Publications.

Nu går vi tillbaka till rötterna. 1946 startade Jansons whiskydränkta väg genom farliga kurvor med denna 40-sidiga novell. För ovanlighetens skull hos de tidiga Janson-utgåvorna finns viss täckning för omslagsbilden inne i texten, trots att det ursprungliga omslaget var ett annat och detta ursprungligen målades för "Slay-Ride For Cutie" (1949).
Den Janson vi möter här är delvis en annan en den vi lärt känna i senare böcker. Han är här inte journalist utan handelsresande i skönhetsmedel. Dock är han redan här en rökande, whiskydrickande "sucker for dames" som inte kan låta bli att bli "het under kragen" och falla till föga för kvinnliga former vid de mest olämpliga tillfällen. En sen natt råkar Hank påpassligt komma förbi när den unga vackra Lola blir utsatt för grym misshandel. Han räddar henne, och får ett gäng hänsynslösa skurkar i hälarna. Skurkar som även har lömska planer för den firma Hank arbetar för. Hjärnan bakom denna liga är Lolas rumskamrat Hettie. Genom att söndra och härska lyckas Lola och Hank slutligen ta kontrollen över situationen. Upplösningens kvinnosyn och uppfattning om rättsskipning är nog i magstarkaste laget för dagens läsare, och skall därför inte återges här.

lördag 12 september 2009

Hack i häl


"Hack i häl"
Originaltitel: The Liz Assignation
Översättning: Björn Fischel
Omslag: Tage Jørgensens Tegnestue
Tryck: Elanders boktryckeri Aktiebolag, Kungsbacka 1980
Tidigare utgiven 1971

"En dag steg en mycket vacker kvinna in hos Hank Janson. Hon hette Liz och hon behövde hjälp. Hennes dotter hade försvunnit. Liz man Glen tyckte det hela var dumt. Hank visste inte riktigt vad han skulle tro. Fallet verkade för enkelt. Men skenet bedrog. Rätt som det var hade han en popgrupp i hälarna och de törstade bokstavligen efter blod: Hanks!"

Hack i häl är ett av de äventyr som utspelar sig under Hanks period i London. Efter att ha lämnat Chicago och redaktionen på The Chronicle driver han firman "Speciella uppdrag AB". Hank blir kontaktad av en kvinna vid namn Liz Lysart. Hon behöver hjälp att spåra upp sin dotter som varit försvunnen sedan ett par veckor. Dottern - Jo Svenson - är en underskön halvsvensk, galen i vilda fester och dessutom tonårsnymfoman. Det visar sig att Liz är en toppödla med hög svansföring och givetvis nappar hon på Hanks "Jansonska charm". Efter att snabbt spårat upp Jo, som hamnat i arresten för snatteri, inleder Hank en komplicerat sexuell relation med modern Liz samt dottern Jo.

Middagar, cocktailpartys och dansklubbar avlöser varandra i en rasande fart och kryddas flitigt med avancerade beskrivningar av kärleksakten. Allt verkar alltså frid och fröjd. Givetvis ändrar detta sig då Liz man, tillika Jos styvfar, Glen kommer hem från en längre affärsresa i Amerika. Jo har ett slags incestuöst förhållande med sin styvfar och dyrkar honom som en Gud och allsmäktig härskare. När sedan Hank under ett cocktailparty blir tvungen att idka självförsvar mot Glen raseras tillvaron totalt för Jo. Familjen Lysart blir som förbytta; deras tidigare frikostighet av drinkar, sex och fester ersätts av en mardröm för Hank. Historien tar här en ny vändning och skildrar en nattsvart tillvaro för Janson. Nattliga anonyma samtal med ljud av pågående orgier, obehagliga brev och löften om blodsutgjutelse får vår reporter att ångra att han någonsin stiftade bekantskap med familjen Lysart. Boken når sitt rasande klimax när en homosexuell skummis, Gaylord, manager för popgruppen "De avskurna halsarna" kommer in i bilden. Gaylord och popgruppen är ute efter att döda Janson och allt pekar på att de arbetar på uppdrag av någon i familjen Lysart..

Hack i häl är kort och gott ett mästerstycke signerat Hank Janson. Läsaren får bland annat följa Hank i mer ovanliga situationer såsom spelandes golf, spisandes jazz samt popmusik och även i funderingar kring matlagning. Vi får se Hank värma knävecken med dans och givetvis också kyla sina handflator med kalla grogglas. Historien är tät, medryckande och häftig. Stundvis anas den nervkittlande stämning som självaste Stephen D Frances var så duktig på att frammana. Detta är ett verk som sannerligen bör finnas i var mans bokhylla!

söndag 6 september 2009

Paris blir min död


"Paris blir min död"
Originaltitel: Why Should Sylvia?
Översättning: Tora Bergengren
Omslag: Tage Jørgensens Tegnestue
Tryck: Elanders boktryckeri Aktiebolag, Kungsbacka 1977
Tidigare utgiven 1969

"En fantastisk tur, en attraktiv och sexig kvinna plus en ovanligt snabbtänkt hjärna var det som räddade Hank Janson när han plötsligt blivit ett dödande hot mot terrororganisationens existens. Den mördande kampen skakade det vårlika Paris i dess grundvalar tills Hank drog in fienden i världens vansinnigaste luftstrid över Kanalen och någon plöjde på öronen ner till fiskarna i havet."

Att det ofta är kvinnor som ställer till bekymmer för Hank Janson är ingen nyhet - och boken "Paris blir min död" utgör inget undantag. Denna gången är det Sylvia Parker, en excentrisk miljonärska galen i brott, som bjuder på trubbel. Sylvia har gett sig i lag med den i Chicago ökända hårdingen Vance the Dance. Vance är inte bara en gud på att dansa och hålla igång, utan har även en ful ovana att i smyg fotografera sina flickvänner i minst sagt komprometterande situationer. Sylvia och Hank är gamla bekanta, och när Vance smygfotograferat Sylvia söker hon upp Hank för att gråta ut. Det visar sig snabbt att Sylvia egentligen inte bryr sig så mycket om att hitta fotonegativen, utan att hon är i allvarligare knipa än så. Sylvia har under en efterfest med Vance och ett par franska banditer råkat höra lite för mycket av en känslig konversation: de franska banditerna är medlemmar i en stor internationell terrororganisation med säte i Paris och har ingen alls lust att låta en galen amerikansk flicka känna till deras hemligheter. Hank beslutar att Sylvia bör gömmas ett tag till situationen har lugnat ner sig. Givetvis går detta inte vägen - terrororganisationen hinner kidnappa Sylvia och spåren leder Hank till Paris.

Detta är upptakten till ett rätt rörigt och slätstruket äventyr med vår favoritreporter. Boken innehåller många trevliga passager, fina miljöskildringar, sexiga kvinnor och hårda revolverbanditer, men når inte riktigt ända fram med något av det. Handlingen känns tämligen tunn, rörig och upprepande - något man inte riktigt förväntar sig av en Hank Janson. Den stora plussidan är att språket och karaktären Hank är som vanligt bra. Janson röker som ett lokomotiv, häller flitigt upp drink efter drink och omger sig med lättfotade damer.