Mord bjudet
Originaltitel: Bid for Beauty
Översättning: Olof Nordh
Omslag: W G L Bartsch
Lay out: Tage Jørgensens Tegnestue
Tryck: Elanders Boktryckeri Aktiebolag, Kungsbacka 1978
Tidigare utgiven 1970
"Antikviteter betyder ofta mycket stora pengar. Och det finns hänsynslösa samlare, som väljer vilka medel som helst för att komma över ett åtråvärt föremål. Men inte ens Hank Janson - van vid det mesta - väntar sig att en god vän ska bli nerskjuten på en antikvitetsauktion. Ändå händer just det och Hank finner sig snabbt utgöra en måltavla för stans alla skjutglada gangsters. Och han har då inte lagt näsan i blöt. Säger han..."
När vi denna gång möter Hank Janson är han på besök hos sin gamla vän Horace Hudson. Hank och Horace lärde känna varandra då Horace bara ägde en enda miljon och hade hamnat i klorna på en samvetslös vamp som ville komma över hans pengar. Hank hade räddat Horace undan en otäck erfarenhet - något som Horace varit ytterst tacksam för.
Horace är en besatt samlare av jordiska ägodelar - i synnerhet gamla sådana. Han avslöjar för Hank att han tänker besöka en auktion och bjuda på ett par utsökta Armfield-skåp. Dessa pjäser är miniatyrskåp vilka företräder möbeltecknaren Hepplewhites stil och uppbringar ett marknadsvärde runt tre miljoner.
Säljaren till skåpen är den excentriske miljonären Boscastle som är bosatt i ett palats utanför Chicago. Boscastle föredrar att spendera sin tid i lättja på någon Bahamas-ö och låter därför sin högra hand Ralph McEwen ta hand om det mesta - inklusive skåpförsäljning.
Handlingen i boken rivstartar när Horace fegt blir mördad under den viktiga auktionen. Dessutom blir skåpen stulna. Detta blir bokstavligt talat startskottet för Jansons något ursinniga jakt efter den skyldiga. Först på listan över misstänkta hamnar den förnämsta måltavlan för lagens och rättvisans företrädare: Marco Ricci. Ricci är en av toppfigurerna inom Chicagos maffia och hjärnan bakom många av Syndikatets mer lyckade projekt.
I jakten på mördaren och antikviteterna får vi följa med på Jansons djupdykning i Chicagos smutsiga antikvitetskretsar där mycket visar sig kretsa kring strippan Trixi.
Trixi Grant är det yppigaste som någonsin presenterats för staden Chicago. Hon är stjärnstrippan som är en produkt av de tuffa slumkvarteren. Hon håller till i en lyxsvit ovanpå klubben »Paragon» där hon erbjuder välbeställda män en dos av det gäckande ungdomselixiret.
Alla verkar älska Trixi. Både män som kvinnor. Janson får snart stifta bekantskap även med den psykiskt labila lesbiska kvinnan Julia Mason. Det visar sig snart att Mason är besatt av Trixi - samt antikviteter. Givetvis är även Mason stöpt i en gudinnas form och kan enligt Janson »tina upp vilken isstod som helst».
En djävulsk labyrint av girighet, åtrå och mörka hemligheter spelas upp, men det är inte förrän Janson möter antiksamlaren Bernice Newly som en lösning kan skönjas.
I »Mord bjudet» ser vi Hank Janson som vi inte sett honom förut. Janson agerar likt en ond, kall och beräknande maskin. Stundom är han orättvist hård i sin framfart - något som dras till sin spets på bokens sista sidor. När boken når sitt slut blir den eftertänksamma tystnaden tyngre än när en tjock kille sätter sig på en gräddbakelse.